Om oss

Galleri

Ann Sehlstedt "La Pantera"

Sammanfattad biografi:

Ann Sehlstedt ”La Pantera” (Jönköping 1979) började i unga år med klassisk balett, jazz och modern och nutida dans. Som 13- åring hon kom i kontakt med flamencon och fastnade direkt varpå hon började ta lektioner för Katariina Hyttinen som inspirerade och pushade henne att fortsätta. Strax därefter närvarade hon vid alla workshops hon kunde i Sverige och mötte då bl a Lis Rasmussen, Beata Alving och Marcus Wassberg, som alla kom att bli viktiga personer för hennes utveckling.


Hon började tidigt att resa till Amor de Dios i Madrid och Carmen de la Cuevas i Granada, Spanien, för att lära sig mer och för att få daglig träning på flamencons hemmplan.

1997, då Ann gick på det estetiska programmet med dansinriktning blev hon tillfrågad att representera Sverige i en mediaföreställning i Madrid vars frontfigur för projektet var den då omsusade Joaquín Cortés och detta blev något som kom att avgöra hennes yrkesval då hon då bestämde sig för att bli flamencodansare.


Hon sökte och blev antagen till Danshögskolans 3-åriga pedagogutbildning med spansk dans som huvudämne och direkt efter sin examen 2001 och med Carina Aris stipendie för unga dansare i näven gick flytten till Sevilla, där hon redan första kvällen kom i kontakt med och började ta klasser för Juan Polvillo.

Hon blev kvar längre än planerat i Sevilla då hon antogs till den välrenommerade skolan Fundación de Christina Heeren Arte flamenco´s proffsutbildning där hon dansade för några av flamencodansens tungviktare såsom Milagros Mengíbar (bata de cola och mantón), Manolo Soler (palmas y compas), Isabel Bayon och Javier Barón bland andra.

 

Tillbaka i Sverige började hon ge sina första lektioner på DansCompagniet i Stockholm och så småningom även på Danshögskolan (nuvarande DOCH). Hennes karriär som frilansande dansare tog samtidgt ordentlig fart och hon har sedan dess både stått på scen och gett workshops på en otalig mängd scener, skolor, danskompanier och städer och hon har nu varit verksam som frilansande flamencodansare och -pedagog i över 20 år.


Hon åker fortfarande årligen till Spanien för fortbildning, för att få fortsatt egen träning, för att nätverka och för att hålla sig uppdaterad om de senaste trenderna på flamencohimlen och tränar kontinuerligt för artister som Marco Flores, José Manuel Alvarez, Alicia Marquez, Maria Juncal, Alfonso Losa, Ursula López, Rafael Estévez, Ruben Olmo och Concha Jareño.


Namnet ”La Pantera” började hon kallas efter det att gitarristen Jeronimo Maya såg henne dansa och sa att hon rörde sig som en panter och namnet dröjde sig sedan kvar.

Om Centro de Flamenco La Pantera

Centro de Flamenco La Pantera, CdF, slog upp portarna i augusti 2010 i Kungsstens Industriområde efter det att Ann efter övervägande om att våga starta upp en flamencoskola i Göteborg då hon av en slump kommit över en fantastisk lokal, till slut beslutade sig för våga satsa på att ha en knutpunkt för flamencoentusiaster. Hon ville ha ett ställe där det skulle gå att ha klasser, workshops med internationella gäster och kunna ge mindre studioföreställningar samt att aktivt verka för att öka intresset för och kunskap om flamenco i regionen.

 

Det hann bli många kurser, workshops med internationella gäster, temaklasser, elevföreställningar, konserter, Flash Mobs, events, möhippor mm mm fram till dess att det efter 8 år i Kungssten blev dags att packa ihop och lämna lokalen.


Efter detta hyrde CdF in sig i Danzlagrets fina lokaler under några år och numera huserar vi på Kulturhuset Oceanen på Stigbergstorget.

Oavsett lokal så kvarstår CdF´s grundsyfte; att vara en plats som ska kunna erbjuda flamencoklasser på alla nivåer från absoluta nybörjare till avancerade och där eftersträvan är att kunna ge varje kursdeltagare rätt verktyg för att kunna jobba efter bästa förmåga efter just sina förutsättningar och mål med dansen. 

 

Du som väljer att dansa flamenco får utöver ren dansglädje även ett rejält träningspass där du på ett lustfyllt sätt förbättrar din hållning, stärker rygg och axlar samt utvecklar din koordination, motorik och rytmik!


Flamenco är en dansdisciplin som passar de allra flesta oberoende av kön, storlek eller bakgrund och det är aldrig för sent att börja dansa! Smidigheten, rörligheten och styrka tränas succesivt upp och det krävs inte mycket mer än viljan och bekväma kläder för att börja ta dina första flamencosteg!

Så oavsett om du aldrig tidigare dansat flamenco eller om du har dansat i många år har du möjlighet att ta flamencoklasser på terminsbasis i Göteborg eller som workshopform i Stockholm (där hon undervisar ca var tredje helg) och vad som kan känneteckna Anns undervisning är gedigen kunskap, ett brinnande engagemang och intensiva och lustfyllda lektioner!

 

Varmt välkommen!

Om flamenco

Flamenco är en färgstark och känsloladdad konstform med en lång historia som för länge sedan växte fram bland spanska romer och finns sedan 2010 med på UNESCO´s världsarvslista över ickemateriella kulturarv.

På 1400-talet anlände romerna till Andalusien som under ca 700 år varit ockuperat av morerna och där judiska och moriska folkgrupper, bland många andra, redan levde sida vid sida. Under flera hundra år fungerade Andalusien som en kulturell smältdegel och har lämnat ett stort avtryck på det vi idag kallar flamenco där man tydligt kan spåra influenser från de arabiska, judiska, nordafrikanska, och andalusiska folkliga traditionerna. Trots att mycket av flamencons ursprung är höljt i dunkel, kan man däremot anta att flamencon uppstod under dessa minst sagt influensrika förutsättningar. De tidigaste exemplen på sånger som kan förknippas med flamenco kan spåras tillbaka till 1700-talet även om det är troligt att utvecklingen började tidigare än så. Det var dock inte förrän under 1800-talets senare hälft som den utvecklades till det vi idag kännetecknar som flamenco, med dess karaktäristiska rörelsespråk i dansen, sång och gitarrspel.

 

Flamencon består av tre grundelement; dansen (El Baile), sången (El Cante) och gitarren (El Toque). Utöver dessa grundpelare ackompanjeras musiken dessutom ofta av handklapp (palmas) och slagverk (ex cajón).

 

I flamencons spännande värld av rytmer och musik finns hela känsloregistret representerat; alltifrån djupaste sorg och smärta till sprudlande glädje och lekfullhet vilka var och en representeras genom olika stilar (palos).

 

Flamencodansaren fungerar i allra högsta grad som en medmusiker och i synnerhet som slagverkare eftersom dansaren med fotstampar rytmiserar längre partier (escobillas), markerar musiken med steg (marcájes) samt gör avslutningar (remates) tillsammans med musiken. Man kan enkelt uttryckt säga att samspelet fungerar lite som en “stafett”mellan dansaren, sångaren och gitarristen. En fungerar som motor vilken de andra följer tills dess att han/hon gör en avslutning och därmed lämnar över till nästa som då tar över rodret. Det är alltså en ständigt pågående kommunikation mellan de tre elementen som gör att flamencon upplevs så dynamisk och levande.

 

Flamencon utvecklas ständigt och har genom åren gått ifrån det mer folkliga till att även bli mer akademiserad, stiliserad och analyserad där man hämtar nya influenser både musikaliskt och dansmässigt. Utöver de mindre intimare scenerna (sk tablaos) som fortfarande lever kvar där man kan uppleva flamencon i sitt mer traditionella format och där man främst utgår ifrån den improvisatoriska formen, kan man numera hitta flamenco över hela världen med stora flamencofestivaler, turnerande kompanier och framstående solister. 

Made With Love By Pantera, flamencokjolar


Vill du beställa en flamencokjol, hör av dig så får du den uppsydd efter dina mått!

Kjolarna tillverkas i följsam viscosejersey med fantastiskt fall och lyster och finns i fyra modeller och prisklasser. Färger kan variera beroende på tillgång och efterfrågan, men standardfärger som i princip alltid finns hemma är svart och klarröd.


Kjolarna sys upp efter beställning i Göteborg men kan självklart även skickas till övriga landet!

Träningskjol Carmela,

enkel modell med kil mitt bak. 

Går att få i flera färger. Sys upp på beställning. 

Från 700 kr.

Träningskjol Pantera.

Med volangbågar baktill.

Går att få i flera färger. Sys upp på beställning.

Från 1 200 kr.

Träningskjol Manuela,

volanger med kil mitt bak.

Går att få i flera färger och olika färgkombinationer på volangerna. Sys upp på beställning.

Från 1 400 kr.

Träningskjolar Pantera t.v och Alma th med lodräta volanger. 

Går att få i flera färger. Sys upp på beställning.

Från 1 300 kr.


Gör ditt event unikt med en sprakande flamencoshow!

Kontakta oss för prisförslag och upplägg!

Vill du göra ditt event till en oförglömlig upplevelse? Erbjud dina gäster en flamencoshow!

 

Vi kan erbjuda något alldeles extra med flamencoartister som alltid levererar, som med flamencons intensiva och direkta uttryck sveper med åskådaren på en känsloladdad resa och ger temafesten, kick-offen eller eventet det där extra som krävs för att göra tillställningen till något att alltid minnas!

 

Vi skräddarsyr ett ”flamencopaket” efter behov och önskemål, alltifrån sologitarr under minglet, en instickare med elever från Centro de Flamenco och inspelad musik, till fullängdskonsert med flamencons grundpelare; sång, dans och gitarrer i ett nervpirrande samspel. Självklart kan vi även erbjuda workshops och föreläsningar om flamenco i samband med framträdandet. Hör av dig för mer info och bokning!

 

Antal artister: 1-5 personer.

Längd på framträdande: 5-60 min.

Pris: efter överenskommelse.

Övrigt: vid önskemål om fullängdskonsert behövs trägolv på minst 2 x 4 m framför musikerna.